10 Şubat 2012 Cuma

René Maltête




'Yaşadığımız şu zamanlar da artık gülümsemeyi unuttuk neredeyse. Her gün ayrı bir felaket haberiyle oturup kalkıyoruz. Bu yüzden değişik bir fotoğrafçıyı ele almak istedik. Gülümsemek hepimize iyi gelecektir.'

René Maltête 8 Mayıs 1930 yılında Côtes-d'Armor, Fransa'da doğdu.
16 yaşındayken fotoğraf çekmeye başladı; çektiği ilk fotoğraf bir Pontiac oldu.



1951 yılında yönetmen olmak için Paris'e gitti ve 1952 yılından 1973 yılına dek ayakta kalabilmek için, çok değişik işlerde çalışmak zorunda kaldı. Bir taraftan da fotoğraf çekmeye devam etti. Bu dönemlerinde film dünyasından Jacques Tati, Claude Barma ve René Wheeler ile çalıştı.




Film yönetmeni olamayıca 1954 yılında kendisine iyi bir makina alarak fotoğraf çekme işini daha ciddiye almaya başladı.Ve 1958'de, Rapho fotograf ajansı adına fotograf çekmeye başladı.



Birçok yayıncı tarafından reddedildikten sonra 1960 Yılında ilk kitabı "Paris des rues et des chansons" yayınlandı, Kitabın metin kısımlarında Jacques Prévert, Boris Vian, Georges Brassens, Charles Trenet ve Pierre Mac Orlan'gibi isimlerin yazıları şiirleri vardı ve kitap 35.000 kopya satıldı. Bunu diğer kitapları takip etti.




Fotoğrafçılığın yanında şair, mizah yazarı, erken çevrebilimci de olan Maltête, günlük hayatta eğlenceli, komik, şiirsel durumları fotoğrafa taşıdı. Resimleri dünya çapında ki çeşitli dergilerde (Asahi Camera, Camera, Epoca, Life, Look, Paris-Match, Popular Photography, Punch, Stern) de yayımlandı. Fotoğraflarını halka sevdirmek için aynı zamanda pek çok sergi çalışmaları da yapmıştır.



1973'te arkadaşlarının organize ettiği "Art en Dreux" şiir festivaline katıldığı Dreux'u beğenmiş ve 7 yıl sonra buraya taşınmıştır. 1979 ve 1980'de Maltête Rencontres d'Arles'e davet edildi.



René Maltête, 8 Kasım 2000'de en büyük şakasını kendine yaparak bu dünyadan ayrıldı.




Onun resimleri aykırılık ve sürpriz dayanır: içerisinde mizah her zaman mevcuttur, ancak fotoğraflarına baktığınız zaman çektiği şeylerde salt bir komiklik değil felsefi bir yanda görebiliriz rahatlıkla. Yaratıcı siyah-beyaz fotoğraflarında iyi bir görsel algılama sunmak için akıl oyunlarına başvuran Maltate çektiği her karedeki "ilginç" ve "komik" unsurlarla insanı yaşadığı dünyasındaki sıkıntılardan bir nebze uzaklaştırmayı başaran bir fotoğrafçı.



çıkardığı kitaplar

1960-Paris des rues et des chansons.
1962-Intervention à coeur ouvert : Petits poèmes and photographs.
1965-Au petit bonheur, la France
1980-Graines pour les sans jardin
1985-Scribouillages. Plessier, Poems and photographs
1987-Cent poèmes pour la paix
1991-Cent poèmes pour l'écologie : Anthologie
1995-À quoi ça rime ?, Poems and photographs
1999-La barbe à papa : textes. Paris: Le Sémaphore,
2003-Des yeux plein les poches. Grenoble

web sayfası

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederiz.

Yorumunuz incelendikten sonra en kısa sürede yayınlanacaktır.